Cum îți sunt furați banii direct din bancomat: Ce este metoda „Cash Trapping”, la ce să fii atent cu banii tăi

de: Ozana Mazilu
13 08. 2024

Un grup de interlopi din Iași a reușit să destabilizeze sistemul bancar din Slovenia într-o acțiune fulger, care a durat mai puțin de patru zile. Trei indivizi, Iulian Condurache, Vasile Tiugă și Eugen Stancu, au fost condamnați după ce au atacat 49 de bancomate ale băncii Intesa Sao Paolo, reușind să sustragă peste 60.000 de euro folosind metoda „Cash trapping”.

Această metodă ingenioasă, combinată cu forța brută, le-a permis să păcălească sistemele de securitate ale bancomatelor și să se îmbogățească rapid, însă în cele din urmă, au fost prinși și trimiși în fața justiției.

Detaliile operațiunii

Operațiunea infracțională a avut loc în perioada 3-6 noiembrie 2017 și a fost minuțios planificată. Cu câteva săptămâni înainte, sora lui Iulian Condurache și-a deschis două conturi curente la ING, în euro și lei, precum și un cont de economii. Cele două carduri aferente conturilor curente au ajuns rapid în mâinile fratelui său, fiind utilizate ulterior în acțiunea din Slovenia. Pe 1 noiembrie, în conturi au fost depuse sume modeste, 500 de lei și 2.150 de euro, cu scopul de a crea o aparență de legalitate și a asigura resursele necesare pentru operațiune.

În data de 3 noiembrie 2017, cei trei s-au stabilit într-un hotel din Izola, Slovenia, și au început atacurile asupra bancomatelor. În doar 59 de ore, au atacat 49 de bancomate din diverse localități slovene, reușind să fure bani din 35 dintre ele.

Cum funcționează metoda „Cash Trapping”?

Metoda „Cash trapping” implică un procedeu tehnic complex. Inițial, cardul era introdus în bancomat, iar PIN-ul era tastat. Ulterior, se solicita retragerea unei sume mari, de obicei 2.000 de euro. Bancomatul extrăgea banii, dar aceștia nu erau eliberați către client. În schimb, tâlharii blocau cardul în interiorul bancomatului, fie manual, fie cu ajutorul unui dispozitiv. În același timp, ușița dispenser-ului era forțată, iar banii erau smulși din interiorul ATM-ului. Cardul era apoi scos și putea fi reutilizat pentru alte tranzacții similare.

Bancomatul înregistra tranzacția ca fiind anulată, ceea ce însemna că banii retrași nu erau trecuți ca lipsă din contul de unde fuseseră solicitați. Astfel, cardul putea fi folosit din nou pentru a repeta procesul la alte bancomate.

Investigarea și judecarea infractorilor

Banca atacată a depus o plângere imediat după ce au avut loc furturile, iar ancheta poliției slovene a început rapid. Cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, poliția a reușit să identifice suspecții, care fuseseră deja înregistrați de autorități în România. La doar 10 zile de la comiterea furturilor, DIICOT a preluat investigația în România. Cu toate acestea, dosarul a fost înaintat instanței abia în noiembrie 2021, după patru ani de la evenimente.

În timpul procesului, avocații apărării au încercat să obțină o reîncadrare a infracțiunii de la fraudă informatică la furt calificat, însă solicitarea a fost respinsă. Judecătorii au considerat că, deși faptele erau grave, ele se încadrau în sfera infracțiunilor informatice. De asemenea, a fost constatat că infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat se prescrisese.

Condamnările și urmările

Condurache și Stancu și-au recunoscut faptele prin avocați, în timp ce Tiugă nu a fost de găsit nici măcar de avocatul său. Condurache a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Tiugă a fost condamnat la 3 ani de detenție. Stancu, care avea deja o condamnare cu suspendare pentru o infracțiune anterioară, a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare, după contopirea pedepselor.

Sentința Tribunalului nu este definitivă, fiind contestată de toți cei trei inculpați. Procesul se va relua la Curtea de Apel la sfârșitul lunii octombrie, unde se va decide soarta finală a celor implicați în această operațiune infracțională de amploare.